вторник, 22 януари 2013 г.

Красен Станчев призова да се гласува с „не“ на референдума

Негативни страни на проекта за АЕЦ „Белене” бяха изтъкнати на пресконференция днес в Добрич от Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика и член на инициативния комитет „Не на „Белене“. Той заяви, че според него на референдума трябва да се гласува с „не“.
15,6 милиарда лева ще струва АЕЦ „Белене". Това е най-оптимистичния вариант, според сайта за икономика на енргетиката. Песимистичният сценарий е 19,2 милиарда лева. Това сочат данните на пет независими експертизи на български и чуждестранни консултанти. Цената на един киловат час от АЕЦ Белене, без печалба би била 15, 3 стотинки. Тази цена трябва да се сравни с цената на сегашния микс, която е 8,5 стотинки. Най-скъпата част от микса е соларната, тя е 16,3 стотинки.
Проектът Белене е непосилен за българската икономика, защото разходът за държавата ще бъде много голям. По най-оптимистични прогнози, цената на електроцентралата, би била равна на дълга, който все още българските граждани изплащат от времето на Тодор Живков.
Инвестицията „Белене" ще струва по 2070 лв. на всеки от нас, гражданите на тази страна, заяви Станчев. Това я прави социално неприемлива. Идеята да се строи Белене на всяка цена е идея да се приватизират печалбите от самия процес на строителството.
Целият проект е класическа схема на приватизация и обобществяване на разходите, от който ще спечелят изпълнителите, доставчиците и кредиторите.
Станчев определи няколко непреки загуби от проекта. Те са затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, запазването на модула на единен купувач, ограничаването на използването на местни източници на електроенергия и липсата на изисквания за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, които работят и продават на относително добра цена.
Потреблението на електроенергия у нас е 31 терават часа, а производството - 50 тераватчаса. Според Красен станчев, имаме 40% излишък. 7-8 % от тях централите използват за поддръжката си, по трасето се губят 2 на сто, което прави излишък на година от 16 тераватчаса или 20 на сто. Според изчисленията на Института за пазарна икономика, цената на Белене е 11, 6 милиарда Евро, а разхода з а всеки гражданин ще бъде 3 800 лева.
„Както и да се погледне този проект, той изглежда икономически и юридически необоснован, непосилен за българското население и невъзможен за българската икономика“, коментира още Станчев.
Ангел Радилов

Няма коментари:

Публикуване на коментар