понеделник, 14 юли 2014 г.

Държавата да върне парите на гражданите, а не да изпира кражбата на мафията



Неясните и непълни разрития около кризата на БТК. На първо място искаме да подчертаем, че парите на вложителите, включително и над 100 хил. евро сега са в ръцете на държавата. Те не са загубени, както се опитват да внушат тези, които се опитаха да ги откраднат. Всички тези пари са кредити към банката, които могат да бъдат събрани от българската държава. Всички тези пари мога да бъдат събрани до последната стотинка, ако тя желае да го направи, може да ги върне. За тази цел трябва да се проведе безкомпромисно разследване и пълно разплитане на мафиотските зависимости, трупани с години.  Тя днес има по документи тази възможност и трябва да тръгне след всяка стотинка от тези пари без кредитно досие, да преследва всяка фирма, да обяви във фалит всяка фирма, която не връща кредита си, да разваля сделките, чрез които тези фирми са източени, докато стигне до конкретните физически лица, които са се облагодетелствали от този грабеж. Всичко това може да стане днес, без всякакви законодателни промени. Всички тези мерки са в правомощията на българската държава в момента. Чрез ликвидаторите - прокуратурата ДАНС,  НАП, доверие в България днес няма, коментира на пресконференция на РБ днес - Радан Кънев.
РБ  предлага две категорични и ясни работещи решения:
1.         Целият този процес от назначаването на ликвидаторите, до последната ревизия да премине под контрола на компетентните органи на ЕС, за което РБ започва срещи с посланиците на страните от ЕС и е за незабавни действия на България за влизане в Европейския банков съюз, затова говори после Меглена Кунева;
2.         Цялото разследване и събирането до последната стотинка да бъде направено от подновена изпълнителна власт, защото хората които са заемали постовете премиер, вътрешен министър, финансов министър, шеф на ДАНС в периода на разграбването не могат да разследват това разграбване защото са или съпричастни или нехайни в същия този период;
Тази изпълнителна власт, няма никаква легитимност да решава проблемите, които в огромна степен самата тя набърка държавата.;
3.         Няма да позволим чрез извънредно законодателство да бъдат изпрани мръсните пари на българската мафия. Държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да организира замитането на парите им. Предложения от БНБ закон е точно това – опит за изпиране на откраднатите от КТБ пари. Категорично се противопоставяме на конкретния закон особено в частта му, която отнема правомощия от Фонда за гарантиране на вземанията. Фондът е създаден точно с тази цел като независим орган, той е един от малкото органи, които в момента можем да се доверим. В сегашната ситуация на дезинформация и изключително съмнителна, подвеждаща информация, подавана от БНБ, какво е вярното решение за следваща стъпка никой не може да прецени. Кризата е от изключителен мащаб и висок обществен интерес. Ние трябва да имаме пълната информация кои са тези кредити, чието събиране е под въпрос, както и чии са тези депозити, чието възстановяване предстои с парите на българското законодателство. Докато няма пълна информация и прозрачност не може да бъде взето решение. По тази причина остро възразяваме срещу свикването на консултации на закрити врата между партиите, които всички в настоящото НС гласуваха сегашния състав на Надзора на БНБ. Това е конспирация, а не опит за публични консултации, чрез които обществото да стигне до вярното решение. При всеки един вариант лесно решение в момента няма.

Само ние призоваваме държавата да не брои тези пари за загубени, а да тръгне след тях и да ги върне до последната стотинка на вложителите, а не да одруса държавата с тях.  Няма да се поколебаем да разплетем тази кошница до края. Ако сега се тръгне след мръсните пари, теглени от КТБ ще се стигне и до гласове и до партиите-телевизии и до политическите телевизионни лица  и до всичко, което е формирало порочния кръг –кражба политическа власт и нова кражба, формиран през последните десетилетия в България.

Меглена Кунева: РБ вече заяви, че МВФ е нежелателна опция за България, но Европейската комисия и Европейската централна банка са. Настояваме Българската държава да се обърне към европейски прокурори да се включат в разследването и да наблюдават процеса у нас и да започне незабавни действия за влизане на България в Европейския банков съюз.

Българските  регулатори очевидно не са независими. Доверието е толкова силно нарушено, че никой вече не вярва, че са способни на независимо разследване.

В следващите години България да има за цел не само влизането в еврозоната и Банковия съюз на Европа, но и да направи пътна карата с ясни стъпки месец по месец как ще стане това. От 2007 г. влизането в еврозоната отпадна като приоритет на правителствата у нас.

Присъединяване към "чакалнята" на еврото и към Европейския банков съюз залагаме като приоритет на програмата на РБ.

ЕК прилага нов подход в наказателните процедури и страните членки вече ще бъдат санкционирани не заради неприето европейско законодателство, а и за случаите, в които те не го спазват и не го прилагат. Извън обявените преди дни пет наказателни процедури срещу България, Меглена Кунева прогнозира нови включително за нарушаване на финансовите права потребителите у нас.
 
Мартин Димитров посочи, че няма европейска държава, в която за 3,5 млрд. кредити няма кредитни досиета. Тези досиета могат да бъдат възстановени изцяло или частично, но нито една българска институция не е поела действия в тази насока. Действията са за замитане на следите. Затова и Кабинетът не подава оставка, защото финансовото министерство ще има много важна роля по назначаването на ликвидатори, които да си затворят очите. Оставката на кабинета е първата стъпка, а втората е нов премиер и нов финансов министър. Присъствието на европейски наблюдатели също е задължително, но извън РБ никой друг не е поискал това, защото другите политически субекти не искат истината по този въпрос да се види, допълни още Димитров.

На въпрос дали е легитимно ли е ръководството на БНБ и трябва ли Искров да си подаде оставката, Радан Кънев отговори, че: „Между уверенията на ръководството на БНБ за състоянието на КТБ и доклада, който чухме няма нищо общо. Най-лошото е че имаме достатъчно основания да смятаме, че и двете тези са лъжи. Така, че БНБ под ръководството на г-н ИСкров не е институцията, която може да преведе България през тази криза. Тя е проблем на доверието с половинчатата и явно невярната информация, която пускат в публичното пространство. Г-н Искров не може да продължи да изпълнява функциите си както до този мозент. Той не може да бъде гарант на този процес и незабавно трябва да подаде оставка”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар