сряда, 13 януари 2016 г.

ДСБ и тяхната невъзможна рокада

                              Сн. Кадър Нова ТВ
Хем в парламентарната група, хем в опозиция - как става така
Aз не разбирам сегашното поведение на десните. Какво са сега те? 23-ма депутати са влезли като коалиция Реформаторски блок. Такава беше волята на суверена, за това сме гласували на парламентарните избори. Много не биха гласували нито поотделно за ДСБ, нито поотделно за “Движение България на гражданите” или за СДС. Подкрепени са от избирателите, защото са били заедно. А сега какво стана - 10 души били навънка. Има една
леко цинична
българска
поговорка: не
може хем - хем (като всеки може да си слага след "хем" каквото иска).
Да, ама сега половината подписват, половината не подписват декларацията за анекса към коалиционното споразумение. Аз съм математик, свикнал съм да работя с точни и ясни понятия и имам представа за политическите практики по света. Българският парламент познава две форми. Едното е парламентарна група в някаква единна позиция, другото - независими депутати. Тези 10 депутати, които няма да подпишат, трябва да кажат първо дали са членове на парламентарната група на реформаторския блок, или са независими депутати. Ако са в Реформаторския блок, да се разбират какво ще правят. Ако са независими, да излязат от парламентарната група, както направиха Местан и неговата група. Впрочем, ако някой напусне парламентарна група,
най-логично е
да напусне и
парламента,
така е морално, но много морал в българската политика няма. Защото, като седи като незавимисим, кого представлява?
По отделни въпроси една парламентарна група може да гласува различно, по съвест. Но формално или си в групата на Реформаторския блок, или си независим.
Има си формални правила в политическата игра, като в играта на шах. Не можеш да кажеш
- сега ще направя
една рокада
във вертикална
посока
Ами няма такъв ход в шаха, има рокада само в хоризонтална посока.
ДСБ хем са някакво парче в коалицията, хем са в опозиция. Имат ли министър в управлението? Имат. Имат ли хора по етажите на власта? Имат, и правилно - това са десномислещи хора, нека да работят. Е, как така - твоите хора са във властта, ти си в опозиция.
Естествено, че печеливш ход на десните за президентските избори е да излязат с обща кандидатура. Но и да не стане, десните хора могат да се обединят на втори тур, защото едва ли някой ще спечели убедително на първи тур на изборите на 23 октомври. Същото важи и за левицата - БСП и АБВ може да играят с различни кандидати и левите избиратели да се обединят за евентуалния балотаж.
Трябва да е ясно - българските партийни елити, началниците, са едно, докато избирателите са друго. Българските избиратели не са стадо. Нека елитите да не се правят на велики. Кой колко струва, се вижда на избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар