петък, 3 септември 2021 г.

Димитър Делчев: Милиони по ОП „Околна среда“ могат да бъдат изгубени заради ръководството на ВиК Добрич

Направен е инвестиционен проект в размер на 84 млн. лв, които ще служат за подмяната на тръби в областта. „Проектът по ОП" Околна среда" е ключов не само за Добрич, но и за бюджета на държавата като цяло“, заяви Димитър Делчев, народен представител от "Изправи се БГ!" в комисия по околна среда и водите.

"От отговора на министъра на околната среда и водите разбираме, че до момента от ръководството на ВиК Добрич, в лицето на Тодор Гикински, не са предприети стъпки по отчуждаването на пречиствателната станция находяща се в к.к. Албена", допълни Делчев.

Докато ВиК дружеството не придобие собствеността на пречиствателната станция управляващият орган не може да финансира проекта.

"ВиК Добрич е една от най-неефективните ВиК-та с 80% течове в инфраструктурата. Това е ВиК, в което почти няма гравитачно водоснабдяване. Държавата един път плаща за електричество, което да изпомпва водата, втори път плаща за доставка само на 20% от взетата вода, защото останалите 80% се губят", каза Делчев.

Представител на Министерството на околната среда и водите уточни, че съществува сериозен риск за загуба на средства защото срокът за изпълнение на проекта е до 2023г.

Димитър Делчев предложи на заседанието ВиК проектът в област Добрич да се раздели на етапи, за да може работата по него да започне незабавно, което срещна подкрепа от представители на правителството.

Десислава Лазарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар