събота, 14 юли 2012 г.

Нова партия обедини съратници на Дертлиев и близки до Ал. Петров


Учреди се нова социалдемократическа партия „Свободен народ", в чийто фокус са хората и грижата за тяхното благо. Партията дава заявка да бъде коректив на всички порочни практики, на установяване на диктатура.

507 учредители категорично заявиха, че ще се борят срещу картелите и полицейщината. Те искат народът да е суверен на своите съдбини.

В началото на днешното Учредително събрание идеологът на формацията и бивш съратник на д-р Петър Дартлиев, Теодор Дечев, приветства вътрешния министър Цветанов, който по думите му, присъствал на събитието с някои микрофони.

Ние сме за разширяване на пряката демокрация, подчерта Дечев. Ние сме партия, която се застъпва за социалната пазарна икономика, подчерта той. Ние сме против министърпредседателската република, обяви още Теодор Дечев. Искаме България да се върне към своите конституционни основи, изтъкна той.

Приоритети на новата партия са опазването на околната среда и устойчивото развитие, утвърждаването и зачитането на човешките права, както и съхраняването на националната идентичност и културно историческото наследство.

„Свободен народ" поставя за своя главна цел изграждането на трета българска република, в която властта да бъде върната на суверена, българския народ, които със средствата на представителната и пряката демокрация да решава съдбините на страната", заяви Теодор Дечев.

„Свободен народ" е за създаване на свободно гражданско общество с парламентарна демокрация, в което не се допуска диктат на изпълнителна над законодателната власт, допълни той.

Пълната заетост е една от важните цели за новата партия, както и развитието на свободното предприемачество и закрилата на малките, средните и микро предприятия. За нас заетостта е ценна, категоричен бе Теодор Дечев.

Всеки човек, без разлика от пол, раса, вероизповедание или сексуална ориентация, е добре дошъл в редиците на новата формация. При нас не може да има никаква форма на дискриминация, заяви Дечев. Партията гарантира, че ще спазва принципа на търпимост и толерантност към различните мнения и идеи. Нас не ни търсете пред джамията, подчерта Теодор Дечев.

Партията ще се бори за зачитането на човешките права, за развитието на социалната пазарна икономика, за защита на социалния диалог, на тристранното и двустранното сътрудничество между социалните партньори.

Някои от текстовете на устава на партията се оказаха дискусионни. Например това, че на английски името на партията се изписва като "Svoboden narod - Free people".

Подсъдимия по делото „Октопод" Марчело Джотолов настоя „Free People" да бъде заменено с "Free Nation". Предложението му обаче не мина.

Мина обаче друго негово предложение, бе редактиран текстът - „Свободен народ" недвусмислено отхвърля и осъжда насилието, тероризма, екстремизма и всички методи и средства, които противоречат на демократичните общочовешки и екологични ценности".
Джотолов настоя думата „осъждам" да се замени със „заклеймявам". За мен думата „осъждам" има особено значение, посочи той.
Диляна Панайотова
news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар