сряда, 9 април 2014 г.

Меглена Кунева: Управляващите поставят страната в изолация. Българският народ не е корумпиран, че да страда от спрени еврофондове



Българският народ не е корумпиран, че да страда от евентуално спиране на европейските фондовете. Опасността това да се случи и „Южен поток“ да бъде изваден от Третия енергиен пакет на ЕС е реална и тежко нарушава репутацията на страната ни. Вместо да черпим ползи от еднаквото законодателство в ЕС и това да е сигнал към инвеститорите за правят бизнес тук, управляващите късат връзката ни с ЕС и оставят България в изолация. Това казва лидерът на ДБГ и водач на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева пред OFFnews.
Кунева добавя, че е законодателна недомислица изваждането на "Южен поток" от Третия енергиен пакет, с което България заявява абсурдно, че проектът не е на територията нито на страната, нито на Европа.

По повод предложения от Доналд Туск Енергиен съюз на Европа, Кунева казва, че той служи на потребителите и на индустрията, като осигурява повече от един доставчик по тръбата, конкуренция и по-ниски цени за крайните потребители. Зависейки на 100% от доставките си от "Газпром", България може да бъде притисната по един или друг начин, но целият ЕС - едва ли, подчертава Кунева, като добавя, че ако ЕС договаря чрез Енергийния съюз цена на едро, ще получи по-ниска цена, отколкото България като договаря сама би получила.

Аз написах писмо до полския премиер Доналд Туск и заявих, че Реформаторският блок иска да бъде един от основателите на Европейския енергиен съюз. Така ще се намали цената на газта с поне 30 % и ще се направи доставката сигурна, обяснява още Кунева и дава за пример Балтийските страни и Полша, които вече са заявили готовност за участие в Европейския енергиен съюз.
На въпрос доколко е сериозна ситуацията със спирането на европейските фондове, тя коментира, че е напълно реално да бъдат спрени и че в следващите години сметките на България ще се проверяват десет пъти по-внимателно, което е лош сигнал към инвеститорите. Управляващите неведнъж посочиха, че препоръката на ЕП нямала правни последици, както и че било елемент от предизборната кампания на ЕНП, респективно - на ГЕРБ, обяснява Кунева, като подчертава, че това е подценяване на опасността. Тя определя политиката тип „когато нашите хора дойдат, ще видите“ като некрасиво поведение на политическите партии като дава за пример изявления на лидера на БСП Станишев, че България щяла да влезе в Шенген, когато президент на ЕП станел Мартин Шулц, което, по думите на Кунева, поставя Шулц в деликатно положение.
Меглена Кунева заявява също, че нездравото състезание между предишните управляващи от ГЕРБ и сегашните от БСП, които взаимно се обвиняват за препоръката за спирането на европейските пари, вреди на България и вместо да се карат кой е по-виновен, да предприемат мерки. Тя добавя, че Реформаторският блок иска гражданско съгласие по темата справедливост и борба срещу корупцията, като напомня предложенията на ДБГ и реформаторите за въвеждането на защитения свидетел по сигнали за корупция, синхронизирането на регистрите и системите на прокуратурата, МВР и митниците, без което влизането в Шенген не може да се осъществи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар