вторник, 8 април 2014 г.

Реформаторският блок: България е в извънредна ситуация. Започваме консултации с президента, БСП, ДПС и ГЕРБ



Ситуацията с евентуално спиране на европейските средства и проруското мнозинство в парламента ни, което гласува изваждането на „Южен поток“ от европейските правила създава за България извънредна ситуация. Затова Реформаторският блок започва поредица от консултации с президента и основните политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това съобщиха на пресконференция днес Меглена Кунева, Светослав Малинов и Радан Кънев.

Радан Кънев каза, че политическите консултации целят да върнат България на европейския път. Намираме се в Студена война между ЕС и Русия на Путин и за нас е видим  рискът за изваждане на страната от европейското политическо и правно пространство, а България се превръща все повече в „ничия земя“, посредник, а не в истински пълноправен член на ЕС, добави още той.

По думите на Меглена Кунева, само Реформаторският блок може да защити през европейските ценности интереса на всеки български гражданин и всяко българско семейство. През интереса на българския потребител, на работещите хора, бизнеса, на търсещите работа ние защитаваме интересите ни в енергетиката, газовите доставки и сигурността, добави тя, като подчерта, че влизането на България в основата на Европейския енергиен съюз ще даде 30 % по-ниски цени на газа, от което ще паднат и цените на парното. Кунева направи оценка, че българското правителство не се справя с осигуряването на добри цени на доставките за страната и за крайните потребители и осъди заобикалянето на европейските правил чрез решението на българския парламент за „Южен поток“.

Начина, по който правителството командва регулаторите в България буквално ни отхвърля от Европа, подчерта още водачът на листата на реформаторите Меглена Кунева. За БСП Европейският съюз е „външно тяло“, несвойствен, чужд им е като интерес, каза  Кунева и напомни, че при БСП-управлението страната ни трайно се е сдобила с имиджа на корумпирана. Реформаторският блок ще направи така, че да си върнем репутацията чрез реформи, особено в чувствителни сфери като правосъдие, сигурност, обществени поръчки, здравеопазване, обясни Кунева.

Светослав Малинов добави, че в края на мандата на Европейския парламент България е загубила мнозинството, което я е подкрепяло години наред, поради явното недоверие към начина, по който се управлява страната. Позицията ни по „Южен поток“ е вредна за България и Европа и готовността на това правителство да действа в обратно на националните и европейски интереси посока ни навреди силно, категоричен бе Малинов. Той добави, че само РБ има позиция, която напълно съвпада с тази на ЕС, първи  е заел тази позиция, но Блокът не е последван от други политически сили в страната и това се вижда в Брюксел. 

Радан Кънев добави, че политическите консултации не включват „Атака“ и други партии, защото те не са с национално отговорно поведение и не показват собствена политическа воля, а изпълняват волята на БСП. Кънев каза още, че очаква срещата с президента да се състои в близките дни и че РБ очаква политическите сили трябва да определят от коя страна на националния интерес застават. Той добави, че за РБ е въпрос на задължение да се постигне национално обединение, както и да не се превръщат европейските избори  в компроматна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар