неделя, 6 април 2014 г.

Позиция на "Република БГ" за приетата от Европейския парламент препоръка за преразглеждане капацитета на България в усвояването на еврофондове



Политическата мафия, която ни управлява вече 25 години, получи поредния червен картон от европейската общност. Приетата от Европейския парламент препоръка за преразглеждане капацитета на България в усвояването на еврофондове, макар и предизборно оцветена, освети за пореден път политическата и икономическа безперспективност за страната ни. Колкото и ДПС, ГЕРБ и БСП да се опитват да се изкарат жертва на стандартен предизборен шантаж, картонът е свирен и при следващото действие е редно виновниците да излязат от играта. Дискусията в Европарламента представлява покана за последен шанс към настоящия парламент и поставя страната ни пред възможносттa за реализацията на подобни санкции в бъдеще. Изпитание като спирането на еврофондовете сериозно ще разклати републиканския бюджет и ще изправи малкия и средния бизнес пред фалити.
Европейските фондове и програми не успяха да останат незасегнати от повсеместните корупция, злоупотреби и чудовищно пренебрегване на националните интереси, за сметка на партийно-меркантилните търсения на шепа хора, наричащи себе си „политически елит“. Препоръките на Европейския парламент, макар и без правна стойност, показват спад в и без това малкия кредит на доверие към България. Те ни връщат години назад в цивилизационния поход за достоен съюзник на европейското семейство и доказват неспособността на държавните органи да работят в името на обществения интерес и с нужния за целта професионализъм.
Още по време на самите преговори за присъединяване на България към ЕС, преговарящите направиха многобройни грешки и компромиси. Един от допуснатите в началото пропуски са договорените  директни плащания на площ за земеделските производители. Според решенията на управляващите, субсидиите за най-бедната държава в ЕС трябва да се изравнят със средните за съюза чак през 2016 г. Едно добро решение от стратегическа полза за българските земеделци би било гарантиране правото им да получават конкурентноспособно субсидиране, с което да изравнят силите си с останалите играчи на европейския пазар. Благодарение на подобни договорки, днес българските зеленчукопроизводители са доведени до икономически колапс, а страната ни внася продукти от съседни пазари, помагайки на чужди икономики да се развиват.
Гресле отправи ясно послание, че липсата на реформи в страната ни, обуславя невъзможността за напредък, а в такъв случай финансовите инжекции към България няма смисъл да продължават. Партия „Република БГ“ заявява, че до ден днешен не са изградени ефективни системи и механизми за усвояване на еврофондовете, както и инструменти за контрол на харченията и преразпределянията. Липсата на тези компоненти доведе до безогледна корупция в държавната администрация на централно и регионално ниво. Управляващите и властимащите  съзнателно допуснаха  определени „кръгове“ от фирми и предприемачи да влияят върху изготвянето на програмите, критериите за финансиране и формирането на програмните приоритети. Политика, заради която по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, днес страната ни показва спад с 13 пункта, нареждайки се на 77-мо място. Лошите кадрови назначения, основани на партийна принадлежност и честите смени в администрацията, най-вече по експертните нива, както и липсата на кариерно обучение на персонала, също доведоха до негативните резултати, станали причина за тази болезнена и унизителна препоръка на Европейския парламент.
„Република БГ“ си позволява да нарича управляващите партии „мафия“ не само заради продължителната политика на мизерията, която водят властимащите, но и поради факта, че критиките на Гресле са отправени към „всички правителства на България, без значение кой е на власт.“ Тези думи доказват, че партньорите ни в Европарламента не правят разлика между отделните партийни клики, а напротив, възприемат ги като пълноправна част от статуквото. Ние сме категорични, че при усвояването на субсидиите от Европейския съюз българските национални интереси не бяха отстоявани далновидно и безкористно в името на икономическия напредък за страната ни, а бяха плод на интересите на тесен кръг от хора, които макар да сменят позициите си в управлението, представляват еднородна партократична групировка. В името на европейските ценности и стабилното икономическо състояние на страната "Република БГ" настоява за оставки по високите етажи на властта и понасяне на отговорност, която да предотврати бъдещи санкции за страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар