вторник, 24 юли 2012 г.

Радан Кънев: Водевилно е да се прави вот на недоверие поради доклада на ЕК


Водещ: Владислав Прелезов:Парламентът ще обсъжда вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов на извънредно пленарно заседание утре, 24 юли. Предложението на ДСБ е да не гласуват "въздържали се", а да не бъдат в залата по време на гласуването на вота на недоверие към правителството. Това заяви членът на ръководството на ДСБ Радан Кънев. Той е наш събеседник. Здравейте, г-н Кънев.

Радан Кънев:Здравейте.

Водещ:Какво налага това поведение?

Р. Кънев:Трудно е да се каже, че нещо го налага. Разбира се, би могло и друго решение да се вземе, но след обсъждане стигнахме до извода, че това най-точно отговаря на позицията ни по конкретния дебат и по конкретния вот. На първо място, защото е наистина абсурдно, водевилно да се прави вот на недоверие и подобен дебат поради доклада на Европейската комисия. В този доклад пише неща, които всеки български гражданин знае за съдебната система и за вътрешната сигурност в страната, въобще за състоянието на правосъдието, всеки го е изпитвал на гърба си и наистина не разбираме, аз лично като човек не разбирам и като адвокат, защо трябваше да има доклад на Европейската комисия за БСП например да се сетят за нуждата от подобна атака срещу правителството. Ние тази атака я водим постоянно и срещу предишното, и срещу сегашното правителство със същите и с по-силни мотиви от тези, които има в доклада.

Водещ:С една дума, вие не подкрепяте правителството, но не подкрепяте и действията на БСП и ДПС. Все пак гласуването е изконно право за промяна и негласуването означава, че сте съгласни със статуквото в момента.

Р. Кънев:
Ние в никакъв случай не сме съгласни със статуквото, но в областта на правосъдието последните, които биха могли да го променят и които въобще имат морално право и претенция да се представят за вносители на тази промяна, са БСП и ДПС. Все пак, когато говорим примерно за тежката криза в правосъдието и конкретно във Висшия съдебен съвет, това е тяхно творение. Меко казано, цинизъм е от тяхна страна в момента да се представят като глас за промяна в тази сфера. Нека си припомним, че една от основните причини да падне правителството на тройната коалиция и да дойде ГЕРБ на власт беше също толкова тежък доклад от 2008 година, с който Европейската комисиясвали доверие изцяло към способността на БСП и ДПС... и на НДСВ, на тройната коалиция, да решат проблемите в правосъдието. ГЕРБ дойде с надеждата на хората, че това нещо ще се промени и излъга тази надежда.

Водещ:Дали обществото ще ви разбере, вашето поведение, дали ще подскаже какво е правилното?

Р. Кънев:Аз мисля, че обществото ще ни разбере много добре и по-добре от професионалните политици или политически журналисти, защото ние сме свикнали да виждаме зад всеки такъв парламентарен ход какво означава това за мнозинството в пленарната зала, какво означава това на политически жаргон. Ние се опитваме да кажем нещо много по-просто - в рамките на това Народно събрание решение на проблемите на българското правосъдие е невъзможно. И БСП,и ДПС, и ГЕРБ, значи, огромно мнозинство от народните представители в Народното събрание, стоят и исторически, и в момента зад статуквото в съдебната система. Те стоят зад настоящия Висш съдебен съвет - и като персонален състав, и като модел на управление на правосъдието, което е много по-страшно от персоналния състав, защото той се променя, но моделът е устойчив.

Водещ:Интересно е, че "Атака" също не са за политиката на ДПС, на БСП, но ще гласуват във вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Като че ли ДСБ от началото на правителството на Бойко Борисов, на... този парламентарен сезон се страхува или пък се крие като дявол от тамян, да не би да го оприличат, че стои до БСП и ДПС. Има ли нещо вярно?

Р. Кънев:Не, не, ние съвсем ясно сме казали от доста време вече, че сме опозиция на това правителство. Искам да подчертая, че всички конфликти, които се случиха и доведоха до разпада на "Синята коалиция", са продукт именно на това. В момента, в който се заявихме като опозиция на кабинета на ГЕРБ, и фактори в самия ГЕРБ разцепиха СДС и се постараха да разцепят и "Синята коалиция". Така че за нашата опозиционност съмнение няма, но действително в този случай по тази тема е абсурдно да застанем до БСП, които са основните виновници за състоянието на правосъдието в България. А конкретно за сегашния Висш съдебен съвет, който в най-голяма степен компрометира самата идея за честно правосъдие в очите на българските граждани, не в очите на Европа, основните кадровици бяха ДПС.

Водещ: Благодаря ви за това включване. Радан Кънев - ДСБ.
БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар