сряда, 21 ноември 2012 г.

Тайните заводи на Русия

В Русия цели градове са оградени като затвори. Жителите им нямат право да канят гости от другаде - с изключение на специални поводи като сватба или погребение. Един от тях е град Озерск. Какво крият там ли? Ето отговора:
Центърът за преработка и складиране на ядрени отпадъци "Маяк" се намира край Озерск - град в уралската Челябинска област, разположен на около 1600 км от Москва. По съветско време в "Маяк" произвеждат плутоний за съветския ядрен арсенал. През 1957 година там експлодира контейнер с 80 тона радиоактивни отпадъци. Хиляди жители на Урал са евакуирани, много хора умират. И до днес големи райони в Урал са необитаеми.
Села призраци в горите на Урал
Днес жителите на Озерск избягват срещите с чуждестранни журналисти, защото могат да им донесат доста неприятности. Двама мъже, измерващи радиоактивността в региона, се престрашават и започват да разкават. "След 60 години голяма част от радиоактивните частици са отмити. Все още обаче радиоактивното излъчване достига до 40 милирентгена", казват те. Сградата, в която двамата мъже измерват радиацията, някога е била училище. Тя се намира в едно от селата призраци в горите на Урал.
Центърът "Маяк" отдавна не произвежда плутоний, но и до днес всичко, което става наоколо, е "военна тайна". Защото и сега гражданското и военното производство са свързани. "При нас няма цивилно производство. В целия Съветски съюз никога не е съществувало чисто гражданско производство. Навремето и пътническите самолети са конструирани така, че за часове да бъдат преоборудвани в бойни. Индустрията беше с военно предназначение. От немай къде заводите произвеждаха допълнително и стоки за гражданско потребление", казва единият от мъжете.
Градове като затвори
Международната общност отдавна критикува симбиозата между гражданското и военно производство в Русия. Същите заводи, които по времето на Сталин бяха тайни фабрики за производство на атомни бомби, днес снабдяват света с нуклеарни технологии. Цели производствени сектори, които би трябвало да бъдат достъпни за международните контрольори по сигурността, все още са под закрилата на държавната тайна. Защото в Русия не само индустриалните мощности, но и цели градове са оградени като затвори. В тях човек може да влезе само след представянето на специален документ и адресна регистрация.
"Затворена административно-териториална единица", така се нарича град Озерск на административен руски. В Русия има над 40 подобни "затворени" градове. Жителите на тези градове нямат право да канят гости от другаде, с изключение на специални поводи като сватба или погребение. И то само със специално разрешение от властите. Дали тази руска бюрокрация действително служи за сигурността на ядрените инсталации? Двамата мъже се съмняват в това. "Никой нормален гражданин не може да влезе в затворен град. Ако обаче някой иска да прави бизнес, веднага получава право на достъп. Т.е. за шпионите не би било особено трудно да го сторят. Когато става дума за бизнес, вече никой не мисли за сигурността", казва те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар