сряда, 2 януари 2013 г.

Гълъбов: По-добре оставки, а не прошки по Сирни заговезни

Предстои ни поредната преходна година, която няма да даде в края си някакъв окончателен образ на българската политика. Годината ще бъде белязана от много трансформации.
Това каза пред БНР социологът Антоний Гълъбов за предстоящите парламентарни избори у нас. Според него процесът на пренареждане в българската политика не е завършил, а продължават да се появяват нови инженерни опити - политически инженеринг, "който отмества напред времето, когато можем да кажем, че България ще има ефективно представителство".
"Хората нямат политическо представителство, изолирани са от политическия процес и резултатите са налице по отношение на качеството на демокрацията у нас. Първата фаза, ще бъде някакъв тип политическо движение, граждански движения, нещо, което вече виждаме, но преди да кристализират във вид на политическа партия, те трябва да са достатъчно устойчиви. Миналата година показа готовност за спонтанни протести, които много бързо затихват, които не успяват да дефинират кауза, зад която хората да застанат по-дълго време", заяви Гълъбов. Според него, в момента да се дават прогнози кои са и колко ще бъдат политическите формации или граничи с непознаване на същността на политическите процеси у нас, или е откровена пропаганда.
За предложението на Борисов министрите, неизпълнили обещанията си към избирателите си, да поискат прошка на Сирни Заговезни, Гълъбов каза, че е по-добре да има оставки. "Но традиционният календар, който включва един път годишно искане на прошка, не е достатъчен за съвременната политика. Звучи добре и разбираемо. Това, което изгражда част от влиянието на премиера е в способността му да формулира неща, които са близки до определени групи от българското общество. Готовността да се разкаеш трябва да продължи в това да понесеш последиците за това, което си или не си направил. Затова българското общество е ощетено по отношение на справедливостта. Обществото ни е съгласно с това, че справедливостта не е еднаква за всички", каза социологът.
Той посочи и че не трябва да бъде подценявана управляващата партия. "Тя показа, че е в състояние да организира поведението на структурите си така, че да извлече максимума от политическата подкрепа за избори. Очаквам, че ще направят максимални усилия, за да получат по-висок брой гласове. Очаквам фрагментация на вота и цялото политическо пространство. Ще имаме повече политически партии, ще имаме разпръскване на гласове, голяма част от тези гласове няма да произведат депутатски места, и трето, ще има ниска избирателна активност. ГЕРБ ще се доближи евентуално до 100 - 100 и няколко народни представители", прогнозира Гълъбов.
За експертно правителство социологът посочи, че това звучи добре, "но това е най-тежката подмяна на вота на избирателите и на политическата отговорност, защото експертите по дефиниция не са политически отговорни". "Именно експертните правителства понякога носят доста тежки проблеми на една страна. До момента има повече от 10 нови политически формации, които се опитват по всякакъв начин да преразпределят гласовете на активните избиратели, без да отправят каквото и да е ново послание към тези, които участват в изборите. Българските политици не искат да има висока избирателна активност, няма системна политическа воля да се въвлекат все повече хора да гласуват. Това води до усещане на дълбок цинизъм в българската политика", подчерта Антоний Гълъбов.
На въпрос дали има шанс за СДС и ДСБ, Гълъбов отговори, че Синята коалиция има всички шансове да бъде в следващия парламент. "Със СДС нещата са различни. СДС в момента е в тежко положение. СК без всякакви проблеми, обаче, ще бъде част от следващия парламент. Много трудно е да се правят прогнози в момента върху сондажи, тъй като хората в момента не мислят за избори, те имат други проблеми", коментира социологът.
За това дали ще има шумни скандали покрай изборите, Гълъбов посочи, че за съжаление това е най-разработената част от предизборните стратегии у нас. "Повече се притеснявам за това, че виждаме отново надигане на мръсни пари, които се надигат към политиката. Политическото покровителство е риск, който не бива да забравяме. Кампанията ще се осее с всякакъв вид експерименти за уронване на авторитета. Това ще е според мен най-скъпата кампания", каза още Гълъбов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар