събота, 29 декември 2012 г.

В. „Демокрация” тръгва като седмичник

Синият вестник „Демокрация” излиза отново на пазара. СДС ще направи опит да възкреси стария партиен орган, научи „24 часа” от запознати с бъдещата издателска дейност на „Раковски” 134 в столицата.
"Няма да правим политически официоз, който да служи за партийна пропаганда. Такива вестници са изживели времето си и не се радват на високо доверие", посочиха оттам.
"Идеята е да създадем обективен вестник, който да задоволи нуждата на десните читатели от още една гледна точка", обясни седесар концепцията на партийното ръководство.
Възроденият "Демокрация" ще бъде седмичник и според намеренията на бъдещите си издатели ще акцентира основно на политически и икономически анализи, а не на текущите новини. "Ще дадем трибуна и на всички журналисти, които искат да кажат нещо ново, интересно и умно. Няма да има приятелски и вражески автори", обещават от СДС.
Главен редактор – Александър Йорданов
Главен редактор на вестника най-вероятно ще бъде синият ветеран и бивш председател на парламента Александър Йорданов, който е и литературен критик. Той има опит като журналист – от 1990 до 1998 г. бе главен редактор на седмичника за култура и политика "Век 21", който се издаваше от Радикалдемократическата партия.
Първият брой ще излезе в края на януари, непосредствено преди референдума за АЕЦ "Белене", а полемиката около допитването ще заеме основно място по страниците му. По план вестникът трябва да е от поне 24 страници, а тиражът още не е уточнен.
"Не се стремим към грандиозни тиражи, а само към място на пазара", обясниха от ръководството на СДС. Първоначално "Демокрация" ще бъде финансиран с партийни пари, но целта е постепенно да премине на редовна пазарна издръжка от продажби и реклама, заключава авторката на 24 часа.
В. “Демокрация” започва да излиза през февруари 1990 г. Заради големите му дългове през май 2002 г. е спрян от новоизбрания тогава лидер на СДС Надежда Михайлова, припомня blitz. През декември 2005 г., като опит да се възроди старият вестник, започва да излиза нов - вече седмичник, с името „Демокрация днес“. Той се обявява като "национален седмичник за политика, икономика и култура". Издаван е от акционерно дружество със същото име.
24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар