понеделник, 4 февруари 2013 г.

Държавата се разпада, монополите ограбват хората

Радан Кънев: Добър ден. Нашето ръководство премина в анализ на актуалната политическа обстановка и събитията през отминалата седмица, и горчивото ни заключение, че разпада на държавата приоритета на криминално – политическите новини всъщност измества всички важни за българските граждани въпроси. Ние говорим за позорната стрелба пред съдебната палата в София, говорим за досието на премиер – министъра, за когото разбираме доста важни подробности от тази информация. И по тази причина не говорим, нито медиите, нито правителството, за важните икономически въпроси. За продължаващата икономическа стагнация, за развихрянето на монополите, защото ще Ви напомня, че тук на пресконференция преди малко повече от месец казахме „дайте да видим сметките за януари за парно, за да преценим новината за поевтинелия природен газ”. Видяхме сметките за януари за парно, видяхме, че сметките за ток, които са неподозирано високи и необясними за българските граждани. Виждаме нещо, за което внесохме искане до конституционния съд, т. нар. „единна сметка” на министър Дянков, която създаде невиждан хаос за всички хора, които се самоосигуряват, и те вече виждат ефекта на това нещо, т.е., че парите за техните осигуровки се крадат чрез фиск от данъчната администрация. Виждаме, че няма КС, който да разгледа жалбите. КС не заседава, няма министър на образованието, което било уж приоритет. Накратко, когато властта в България е свързана с мафията, не може да разчитаме на отговорно поведение в икономическата политика, където има мафия няма доходи и икономическо развитие. Нашето политическо заключение, защото оттук нататък думата имат българските граждани и те я имат както се очертава в началото на Юли месец, че изпълнителна власт, в която участват свързани с организираната престъпност лица, не може да реши икономическите въпроси. България трябва да върви към правителство без връзки с мафията, без хора на мафията в него. И за повече подробности по актуалните за съжаление криминални въпроси давам думата на ген. Атанас Атанасов.
Атанас Атанасов: Добър ден и от мен на всички. Аз не искам да влизам в детайли и да изнасям лекции по оперативната обстановка, но сме страшно разтревожени от неспособността на властта да се противопостави на организираната престъпност. И няма друга причина това да се случва, освен, че четири години правителството на ГЕРБ и основните му говорители Борисов и Цветанов обясняваха как са пречупили гръбнака на организираната престъпност, а само за десет дни опит за покушение върху политически лидер на партиен форум, изключително символична стрелба пред съдебната палата и сега, вчера излизат документи, за които се шушукаше от доста време. Между другото излизат документи, от които е видно, че службата за борба с организираната престъпност преди години е оценила, че днешния премиер – министър може да бъде полезен, защото е свързан със средата, която е основен обект на работа на службите. Всички тези обстоятелства говорят за това, че правителството е неспособно, защото е зависимо от криминални кръгове в подземния свят, защото работи избирателно по отношение на организираната престъпност, обявяваме за организирана престъпност тези, които не си плащат на властта, а тези, които си плащат, са под покровителство. И забележете, това е много важно да се подчертае, всичко това на фона на предстоящият дебат в европарламента през тази седмица за състоянието на демокрацията в България. Някак си тези криминални новини хвърлиха сянка върху това изключително важно събитие, което предстои, защото дълго време се говори за това, че закона не се прилага еднакво в България, че се прилага в зависимост финансовото състояние на определени кръгове, затова че закона не се прилага въобще по отношение на монополите, това, за което говори Радан Кънев, и всички тези обстоятелства ще бъдат предмет на дебат. Между другото една от репликите на Борисов през изминалата седмица беше, когато има такива демонстративни стрелби как отговаря правителството, и той отговори с една дума – с арести. Само че не виждаме арести. Свършвам дотук и съм на ваше разположение за въпроси.
1. Щяхте да искате оставка или неправилно съм Ви разбрала вчера от социалните мрежи?
Атанас Атанасов: Вижте това и Радан Кънев го посочи, ние сме вече в предизборна кампания. Нека българските граждани своята оценка и на изборите юли месец да решат от каква власт имаме нужда и какво правителство. Кой да подаде оставка? Борисов да си даде оставката или Цветанов да си даде оставката? Нали виждате, че те си пазят гръб-гръб.
2. Още 4 месеца им давате възможност да скрият още, каквото може да бъде извадено.
Атанас Атанасов: Тук би следвало различни институции, макар ние да казваме, че те са се разпаднали и не работят. В крайна сметка има институции по Конституция, които има правомощия, нека да приемат действия. Днес чета, че прокуратурата трябва да проверява тези обстоятелства с Борисов. Тук само ще посоча, че прокуратурата би могла да започне проверка, ако реши, че има изтичане на класифицирана информация. Т.е., ако тези документи са истински, ако са регионални и са изтекли не по съответния ред, прокуратурата може да започне проверка. Другото е, последната седмица Иван Костов го направи това нещо, то е да отиде министър-председателя в органа, който го е избрал и да заяви позиции, да разсее съмнения или да посочи някакви мерки, които ще вземат за прекратяване на ескалацията на напрежението. Само че той всеки петък си взема отпуска и не ходи в парламента.
3. Нали има възможност по парламентарен път с подписи да се извика премиера. Защо не го правите?
Атанас Атанасов: Вижте в крайна сметка в политиката трябва да има достойнство. Когато излиза председател на една парламентарна група и призовава министър-председателя да дойде в парламента – органът, който го е избрал, и да заяви позиция, и той да си прави оглушки, какви подписи, за какво говорим.
4. Г-н Кънев, припомнете ми дали членството на ДСБ означава човек да няма агентурно минало? И в тази връзка, спрямо потенциални коалиционни партньори, това би ли имало влияние?
Радан Кънев: Безспорно е от значение за членовете на ДСБ и безспорно е част от споразумението на Синята коалиция, такова, каквото го има в момента. Така че моят отговор е да. Не знам, сигурно имате предвид нещо конкретно.
5. Относно въпроса с агент Буда дали това би ви влияло, като вече се знае черно на бяло вече, зачерква ли го по всякакъв начин за коалиционен партньор?
Радан Кънев: Аз мислех, че имате предвид за членството в ДСБ-Банкя. Явно не става дума за това. Вижте този въпросът, който поставяте е много сериозен особено в контекста с изслушването в Европейския парламент. От месеци е ясно, че наред с личности като Берлускони и Виктор Орбан, Бойко Борисов се превръща във воденичен камък на десницата, на европейско ниво и съответно разбира се на българско ниво. Политици, които не могат да водят смела икономическа политика, които не могат да променят икономическата съдба на валутата си, които не могат да се борят с организираната престъпност, не са десни по основание. Ако те се числят в десницата те за нея са воденичен камък. Виждате какво става в Италия, където има нова видима дясна алтернатива и в други държави това също, но те не са толкова близо до избори. Виждаме апропо, вчера един много ясен, ще си позволя да коментира, завой на ляво като този на г-жа Кунева, който не се изявява само в червената й рокля тази сутрин. Съответно нашата цел от тук до изборите е да дадем възможност на българските граждани да запазят авторитета на десницата, без Бойко Борисов да ръководи следващото правителство на България.
6. Съжалявам, че никой от вас не е народен представител. Исках да попитам защо, бях в парламента онзи петък, когато цялата опозиция не влезе в зала и провали разглеждането на приемането на изборния кодекс на първо четене? Какво точно се случи? Какво точно казах посланици от Европейския съюз, та седнаха отново да преговарят? И се вижда какъв ще е резултатът впрочем.
Радан Кънев: Аз не виждам още резултата. Обсъждахме въпроса, не мисля че е на фаза да бъде разглеждан на пресконференция, но ще бъде и мисля че изслушването в сряда в Европейския парламент ще има голямо значение и по този въпрос, защото то е основание да бъде направено.
Атанас Атанасов: Аз искам да кажа едно изречение накрая. Ние се готвим да се явим разбира се на предстоящите парламентарни избори и в областта на борбата с престъпността и корупцията ще търсим доверието на българските граждани като обърнем съзнанието на хората към периода 1997 – 2001 година. Период, в който показните убийства бяха единици. Искаме да припомни, че това, което сега се случва по българските улици и центъра на София, много ни напомня за ония период от време, когато Бойко Борисов беше главен секретар и поръчковите убийства бяха над сто, а нито едно от тях не е разкрито. Това е изключително важно хората да се сетят – кой, по какъв начин е заставал срещу организираната престъпност.
7. Г-н Кънев, г-н Атанасов, темата за досиетата и лустрацията ще присъства ли в предизборната програма на ДСБ?
Атанас Атанасов: Ние винаги сме били за лустрация и в нашия устав е записано, че не могат да членуват в ДСБ хора, които са свързани с ДС. Тук трябва да навлезем в детайлите кога е вербуван Бойко Борисов, да не се занимаваме с тези неща. Нашата позиция е ясна по тази тема. Ние по никакъв начин не общуваме със среди, които са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим. Това е наша изконна ценност.
8. Дали няма да станем свидетели на показни акции на МВР преди изборите, в отговор на това напрежение, което се задава и дали да се очаква още ескалация?
Атанас Атансов: Аз не искам да плаша хората, но според мен, каквото е правителството такава ще е обстановката.
9. Обвързвате ли факта, че досието “Буда” излезе след стрелбата по Златко Баретата?
Атанас Атанасов: Вижте могат да се направят тук най-различни конструкции и версии, не сме се събрали за това. Освен това, ние даваме политическа оценка на събитията и смятаме, че всички – и ние и вие, сме разтревожени от липсата на стабилност в страната.
Радан Кънев: Точно това бих искал да отговоря. В крайна сметка не е наша работа да дълбаем в сенчестата част, но ние се занимаваме с публична политика, тревожното е, че премиерът е от хората свързани със сенчестата част на обществения живот, и то повече от един начин. Но да гадаем действията, включително на политическия щаб на ГЕРБ, който се нарича Министерство на вътрешните работи, от тук нататък не е наша работа.
10. Тъй като не съм запознат исках да Ви попитам, ЕНП има ли механизъм на отказване, прекратяване или замразяване на членство на партия при определена ситуация, при дискредитация?
Радан Кънев: Аз не мога да отговоря в момента на този въпрос. Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар