четвъртък, 21 март 2013 г.

Премиерът се срещна със съпредседателите на ПГ на Синята коалиция в 41-вото Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров




                                                          Сн. Пресцентър МС
  Министър-председателят Марин Райков се срещна днес в Министерския съвет със съпредседателите на ПГ на Синята коалиция в 41-вото Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров. Разговорите са част от поредицата срещи на премиера с лидерите на парламентарно представените групи във връзка с конституирането на Изборния борд. „Беше засегната темата с купуването на гласове – една за съжаление порочна практика в нашата страна, която сме решени да се опитаме преборим. Именно това е и смисълът на този борд, който ще създадем – всички тези въпроси да бъдат обсъждани заедно с представителите на неправителствения сектор, с представители на видни български общественици, с международните наблюдатели по един изключително открит начин“, заяви след срещата г-н Райков. Премиерът определи диалога като интересен и отбеляза, че очаква отговор на своето писмо до всички политически сили от предишния парламент с молба да бъдат направени предложения за участници в Изборния борд.

         Председателят на ДСБ Иван Костов направи предложение за три конкретни мерки, които да гарантират честността по време на изборите. По думите му акционерното дружество с държавно участие „Информационно обслужване“ трябва да остане извън конкурса за броене на гласовете на предсрочните избори, тъй като е създало притеснения като държавна фирма, че може да позволи да бъдат извършвани злоупотреби. Според г-н Костов това може да бъде извършвано от Националния статистически институт. Второто предложение е софтуерът за броенето на бюлетините да бъде публичен и достъпен от Интернет страницата на ЦИК, така че всеки, който желае да извърши дублиращо броене, да може да го направи. И като трета мярка Иван Костов посочи публикуването на протоколите от изборния ден да става директно в интернет от ЦИК и от районните избирателни комисии, така че да могат участниците в комисиите да сверяват протоколите, с които ще разполагат. „Така правителството ще даде убедителни доказателства, че наистина провежда точни и честни избори“, подчерта г-н Костов.

Мартин Димитров от своя страна допълни, че в краткия срок преди изборите може да бъде реализирана такава промяна в работата с европейските фондове, която да осигури заетост.

        „Всеки може да похарчи определени средства. Важно е резултатът от усвояването на европейските фондове да бъде допълнителна заетост. Смятаме, че това поне като начало може да бъде поставено от служебния кабинет“, заяви г-н Димитров. Той определи като особено важна подкрепата за малкия и среден бизнес от правителството във вид на разплащане с бизнеса. По думите на Мартин Димитров е необходимо Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да предприеме категорични мерки срещу монопола на пазара на производството на електроенергия.

        Министър-председателят Марин Райков заяви, че правителството ще настоява да получи отговор на всички поставени пред КЗК въпроси по темата. „Българските граждани имат право да знаят“, категоричен беше премиерът. По отношение на създаването на заетост, посредством средствата от европейските фондове, г-н Райков подчерта, че се прави задълбочен анализ и по тази тема активно работи заместник министър-председателят и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова. „Много е важно, когато реализираме един проект, да не го правим само, защото кметът на това градче или на това село е пожелал например да асфалтира пътя, а действително да можем един проект да го впишем в една  по-глобална концепция, с мултиплициращ ефект от съответния разход“, посочи премиерът. „За „Информационно обслужване“ вече много ясно казах – на 26 март изтича срокът за подаване на документи. Ние сме изключително отворени. Нека да видим кои са фирмите, които ще подадат документи и да преценим коя би била най-подходящата, за да поеме тези функции, които цялото общество очаква от нея“, заяви г-н Райков.

        По темата за бедността министър-председателят отбеляза, че се търсят резерви в бюджета, които да бъдат насочени в тази област. „Но има и нещо друго. Може би е крайно време в нашето общество да се обърнем малко повече с лице към една ценност, която е ключова за една демократична държава. И това са всички ценности, свързани със солидарността. Много бих искал българските индустриалци – т.нар. национален капитал, хората, които имат възможности, да помислят по какъв начин те могат да проявят своята солидарност за своите съграждани в един тежък момент на изпитание. Това е най-добрият начин българският национален капитал да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да може да се легитимира като социален партньор. Има различни форми, по които това може да се направи. Готов съм да обсъдя с тях тези форми“, подчерта г-н Райков и поясни, че обмисля възможността за консултации с представители на индустриалците в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар