четвъртък, 30 януари 2014 г.

Позиция на ПП „Република БГ“ относно поисканият от президента референдум за промяна в изборните правила



ПП „Република БГ“ подкрепя напълно поискания от президента референдум за промяна в изборното законодателство.
Обръщението на президента към нацията от 29 януари 2014 г. отново постави на дневен ред въпроса за пълното отхвърляне на политическото статукво от по-голямата част от обществото.
Държавният глава ясно заяви, че има „недостатъчна легитимност и липса на доверие“ в съвременното политическо управление. Откъсването на партократично-олигархичната клика от реалните проблеми на обществото, нежеланието да се решат основни икономически и социални трудности. задълбаването в партийни и компроматни войни за власт, принудиха дори президента да се обърне към последния останал инструмент на пряката демокрация - референдума.
Ние, от ПП „Република БГ“ заставаме зад искането на президента за референдум и смятаме, че решаването на поставените проблеми в изборното законодателство, най-после ще доведе до премахване на срамната практика за купуване на гласове и корпоративно контролирания вот. Подобни често използвани в практиката способи отдалечават партийните клики от истинския граждански вот и превръщат управлението на страната в самоцел на близки до властта монополни кръгове, чиято единствена цел е собственото им благополучие.
"Република БГ" смята, че независимо от конкретните подбуди, задействали предложението на президента за свикване на референдум през май, трябва да поддържаме добрите решения в полза на гражданите и демократичното общество. В този смисъл, ние подкрепяме напълно исканията на държавния глава за прокарване на задължително гласуване, електронен вот и разширяване на мажоритарния избор. Искрено се надяваме Народното събрание да подкрепи волята на президента тъй като смятаме, че в настоящата ситуация, това е единственият начин властимащите да приемат волята на своите граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар