понеделник, 30 май 2016 г.

Радан Кънев призова за обединителен конгрес на РБ и общ кандидат-президент с ГЕРБ

Той изключи партньорство с националистите, ДПС и ДОСТ

Демократи за силна България (ДСБ) отправя последен призив към партньорите си от Реформаторския блок за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес преди изтичане на коалиционното споразумение в РБ, което се изчерпва с настоящите президентските избори. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в понеделник пред партийния актив в Русе. Той обикаля страната с кампания, наречена "20 минути Радан. 200 минути за вашите въпроси".
 
Трябва да бъдат решени въпросите за позиционирането на РБ към властта, за лидерството и работещ механизъм за вземане на решения. РБ трябва да се произнесе и относно кандидат- президентската си кандидатура. ДСБ разчита, че поетите ангажименти към избирателите на РБ ще бъдат спазени в максимално кратки срокове, заяви Радан Кънев, цитиран от БТА.
 
Опитите на ДСБ за свикване на обединителен конгрес и единно лидерство на фрагментирания РБ досега са удряли на камък. Радан Кънев, който след извънредните парламентарни избори през октомври 2014 г. имаше шанс да оглави РБ, бе саботиран от лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски, който също обяви кандидатурата си. До конгрес обаче не се стигна, което не попречи на ДСБ да продължи с инициативите си и през 2015 г., в отговор на което партията на Кунева предложи РБ да разработва "пътна карта" за бъдещето си, преди да се прави такъв конгрес. В момента ситуацията е още по-сложна, тъй като от декември 2015 г. ДСБ и депутатите от гражданската квота на РБ оттеглиха подкрепата си за управлението, но пък останаха в РБ.

На България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии десноцентристки кандидат за президент - това решение е било взето на първото заседание на изпълнителния съвет на ДСБ, състояло се в Русе, каза още Кънев.

По думите му изпълнителният съвет на ДСБ изключва възможността за съвместно участие както с "националпопулистки формации - от типа на "Атака" или Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм - от типа на ДПС и на ДОСТ". "Те не могат да бъдат наши партньори, тъй като имаме и с едните, и с другите коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес", заяви лидерът на ДСБ.
 
Тази му позиция едва ли ще срещне разбиране в ГЕРБ и управляващото крило на РБ, чието поведение показва, че държат на съюз с Патриотичния фронт, който е част от вече тройната управляваща коалиция.

Според него кандидатът за президент трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и за радикална реформа в правосъдието.

"Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България - ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в "център" и в "дясно", заяви Кънев. Той добави, че съжалява за отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, но "за нас тази тема не е затворена - това е верният път, за да не се допусне ляв президент и президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната".
 
Преди около две седмици ръководството на ДСБ изненадващо предложи обединение на проевропейски партии зад издигането на президента Росен Плевнелиев за втори мандат. Както се разбра, офертата не е била съгласувана с Плевнелиев, който впоследствие заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, изтъквайки лични причини.

На въпрос дали са обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, Кънев коментира в понеделник, че е останал дълбоко разочарован от "себичната и суетна реакция на някои представители на ГЕРБ", когато е било предложено да се проведе диалог за кандидатурата на Росен Плевнелиев. "По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира".
 
По думите му ДСБ иска кандидат за президент, който да спечели изборите от първи тур. По-рано в понеделник същата теза изрази и другият съпредседател на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ).
 
В отговор на въпрос Кънев коментира още, че ако Георги Първанов се кандидатира, той няма шансове да достигне до балотаж.
 
"Първанов би бил една убийствено слаба кандидатура, ако се яви. Той е символ на дружбата с олигархията, на едно вождистко разцепление на левицата, което я съсипа. Всъщност с целия този театър той трасира пътя на някакъв олигархично-патриотарски проект, с друг кандидат, с който ще се опитат да изпреварят БСП на изборите", каза Радан Кънев.
Не искам да се правя на анализатор, но и мисля, че Първанов вече трябва да го анализират театралните критици, не политическите анализатори, допълни той.
 mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар