вторник, 24 август 2021 г.

Екипът на Демократична България - Добрич посети Мария Попова от Балчик

                Сн. ФБ
Мерило за всяко общество е отношението му към неговите най-уязвими членове. За да вървим напред, трябва да осъзнаем, че проблемите на възрастните и хората с увреждания са проблеми на всички нас, и да се обединим около намирането на решения, споделя във фейсбук страницата си народният представител от Демократична България Албена Симеонова. 

Екипът на Демократична България - Добрич посети Мария Попова от гр. Балчик, която води своята лична борба с липсващата или недостатъчна подкрепа от страна на държавата и местната власт при отглеждането на своето дете.

Опитът й е довел до принципни изводи, като например, че доходите в социалната сфера и самите социални услуги трябва да са еднакви навсякъде и за всеки. Трябва да има дневни центрове за хора с увреждания в цялата страна. Сега обаче Мария е изправена пред конкретен и дребен на пръв поглед проблем, който касае не само нейното дете. Стоматологичната помощ за хора със специални потребности често изисква пълна упойка, което трудно осъществимо в обикновен стоматологичен кабинет. В същото време има административни пречки, за да може специалист, лицево-челюстен хирург да бъде допуснат да работи в операционна в хирургично болнично отделение, където има налична апаратура и специалисти анестезиолози. Болницата в Балчик разполага със свободна хирургична зала. Има осигурено финансиране за стоматологична апаратура. Няма  законодателствено и държавно решение на проблема. 

Мария е една от многото. Мария е човек с мисия. Споделяме я и започваме работа по експертно проучване, предлагане на адекватни промени за справяне с конкретния казус и ще настояваме за цялостна концепция за държавна грижа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар