сряда, 5 януари 2022 г.

"Демократична България" в Добрич ще настоява за трайно решение за отпадните води от депото в село Стожер

Добричката структура на "Демократична България" ще настоява за райно и ефективно решение на проблема с отпадните води от Регионалното депо за битови отпадъци в село Стожер, заяви арх. Надежда Пампорова, председател на местната организация на "Движение Да, България", на пресконференция в пресклуба на БТА в Добрич.

Инвестиционно предложение на община Добрич предвижда заустването на деветкилометрова тръба, която ще отвежда отпадните води от депото до басейна на Суха река.
Разтревожени от предложението жители на село Ново Ботево, което е най-близо до точката на заустване, са се свързали с арх. Пампорова, каза тя. Според тях вече се наблюдавали проблеми с флората и фауната в района.
Притеснението на хората е съвсем основателно, но за мен основният проблем е недоверието в институциите, коментира Надежда Пампорова.
По думите й, вече е изградена пречиствателна станция, която обаче все още не е въведена в експлоатация. Целта й е да филтрира отпадните води от дъждовете и гниенето на отпадъците в клетките на депото. Всяка от клетките се простира на голяма площ и не може да бъде защитена от валежи, обясни арх. Пампорова. В клетките се складират отпадъци, негодни за рециклиране, включително органични, които гният и предизвикват замърсяване, добави тя.
Подобно заустване досега не е имало, но тъй като пречиствателната станция се намира в началото на дере, водите по естествен начин стигат до Суха река, отбеляза арх. Пампорова.
Ще следим преминаването на проектната документация през Министерството на околната среда и водите и ще се убедим, че проблемът ще бъде решен трайно и както трябва, каза още тя.
Понастоящем отпадните води от депото в Стожер се извозват с цистерни към пречиствателната станция в село Врачанци. Депото приема отпадъците на всичките осем общини в областта и на шуменската Никола Козлево, съобщава БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар