понеделник, 16 януари 2023 г.

ДБ: 70 доброволци почистиха местност "Болата" по инициатива на Албена Симеонова и Светослав Балтийски

На брега на местността "Болата" се събраха 70 доброволци, които напълниха два камиона с отпадъци – от кърпички и фасове до няколко водни колелета, останали под пясъка.


В почистването се включиха зам.-министърът на Околната среда и водите Петър Димитров, народният представител Албена Симеонова, началникът на Басейнова дирекция Черноморски район Варна Явор Димитров, кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева, кметът на село Българево Георги Георгиев, общинските съветници Евгени Чобанов (Каварна) и Владимир Лафазански (Балчик), представители на доброволчески организации, симпатизанти на Демократична България и граждани.


Двата основни проблема на местността са липсата на достъп за превозни средства със специален режим на движение и за туристи. Екипът на Демократична България и Албена Симеонова водят последователна политика именно в намирането на решение на този проблем. Другият е замърсяването – около брега и пътя е пълно с отпадъци, проблем, който днес макар и частично решихме.


Смятам, че основната мотивация на всички хора трябва да бъде да живеят в чиста среда и когато отидат на плаж, той да бъде с чиста вода, а не да бъде с фасове, отпадъци и дамски превръзки. Когато пластмасов отпадък стои дълго време на плажа, установихме, че той се разпада на по-малки частици, стигат до микро пластмаса, като това нещо навлиза във водата и стигат дори в салатата, която стига до трапезата ни,” сподели Светослав Балтийски.


Хабитатът на Черно море е изключително уникален и трябва да се опазва, тъй като всяко едно изменение в околната среда му влияе негативно. Това е уникален в световен мащаб, воден басейн. За нас беше изключително удоволствие да се включим в тази кампания, тъй като тя напълно отговаря на приоритетите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за опазване на природните и морските води от замърсяване,” заяви зам.- министърът на околната среда и водите Петър Димитров.


Местността “Болата” е изключително важна за региона. Ако я няма “Болата” село “Българево” и регионът ще загубят туристите си. Нашето село е с много дълга крайбрежна ивица, но без плаж,” сподели кметът на село “Българево” Георги Георгиев. Основният проблем на местността е достъпа до нея, като кметът изрази надежда, че заедно с Община Каварна ще успеят да решат този проблем.


Идеята да почистим “Болата” е да привлечем внимание към проблема, за който се борим, а именно да достъпа до залива. Повече от две години се борихме пътят да бъде изваден от резервата, така че да може да се направи ремонт и да има нормален достъп. Също така искаме да се поеме грижа за плана и буните, защото видяхте, какво количество боклук извадихме днес,” каза народният представител Албена Симеонова, която е и съорганизатор на почистването.


В много такива акции съм участвала и действително бях впечатлена, колко много хора се бяха събрали. Смятам, че аз като организатор на множество такива инициативи в и около Добрич съм длъжна да подкрепя и други инициативи някъде в района. Доброволчеството е нещото, на което трябва много да се научим, защото докато то беше задължително преди, точно задължителния му характер отблъсна много хора, които вече не бяха заставени на сила и сега наша е отговорността да възстановим същата дейност,” заяви арх. Надежда Пампорова, доброволец в днешната кампания.


Работата по проблемите на областта продължава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар