четвъртък, 23 февруари 2023 г.

АИКБ и Демократична България се обединиха за влизане на страната ни в Еврозоната от 1 юли 2024 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Демократична България (ДБ) се обединиха около мнението, че страната ни трябва да направи всичко възможно за влизане в Еврозоната от 1 юли 2024 г. За целта първата работа на следващия парламент задължително трябва да е приемането на четирите законопроекта. Това са промените в Закона за БНБ, Кодекса за застраховането, Закона за мерките срещу изпирането на пари и Търговския закон. И двете страни изразиха мнение, че България може единствено да загуби при забавяне.  

„За q е от съществено значение максимално бързото приемане на страната ни в Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Надяваме се, че следващото Народно събрание ще направи необходимото и ще постави основен фокус върху приемането на четирите законопроекта. Не трябва да се подценява и критерия за инфлация, която рискуваме вместо да се намали, да се увеличи, ако своевременно не се продължи програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията, която изтича в края на март. Ако искаме да държим инфлацията ниска, предприятията имат нужда от предвидими и конкурентни цени на електроенергия“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Приемането на страната ни в Шенген също беше посочено като ключово. Представителите на Демократична България обявиха, че целта пред държавата ни трябва да е октомври т.г. Те споделиха, че загубите и пропуснатите ползи за икономиката ни от това възлизат на над 500 млн. лв. годишно.

Основен акцент по време на срещата беше поставен и върху приемането на 17-те законопроекта, необходими за изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост. Без тях страната ни рискува да не получи следващите три транша от безвъзмездни средства по него.

По време на срещата единодушно беше заявено, че в приемането на Бюджет 2023 трябва да бъде заложен максимален дефицит от 3%. По думите на Мартин Димитров от Демократична България данъчните ставки не трябва да бъдат увеличавани, но трябва да се положат допълнителни усилия за повишаване на събираемостта им.

Участие в срещата от страна на АИКБ взеха председателя на УС Васил Велев, членът на УС Марияна Итева и изпълнителният директор Добрин Иванов, а Демократична България се представляваше от Мартин Димитров, Владислав Панев и Бойко Димитров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар