сряда, 9 януари 2013 г.

“Белене” ще остави без хляб 15 000

Хората трябва да гласуват с "Не" на референдума през януари, за да не допуснат една група хора с корпоративни интереси да похарчат на гърба на всички български граждани 21 милиарда лева. След което да им продават прекалено скъп ток. Построяването на централата "Белене" означава ниски доходи и високи цени на тока за българските граждани. Токът ще бъде поне три пъти по-висок от цената на тока от АЕЦ "Козлодуй". Самият проект трябва да се изплаща 107 години. Което е абсурд! Представете си колко нагла е лъжата - никоя централа не може да съществува 107 години. Това е два пъти повече от теоретичния срок, в който може една централа да бъде експлоатирана.
ДСБ 10 години имат позиция за спиране на проекта "Белене" и за окончателното му погребване. Ако Бойко Борисов бе чул това, което ние заявихме още когато встъпи във власт през 2009 г., и когато поискахме той да спре този проект, той отдавна щеше да е в миналото. И нямаше нужда да се харчат около 15 милиона лева от републиканския бюджет за провеждането на този референдум. Премиерът в крайна сметка чу и поне засега разбра аргументите на ДСБ, които наистина са железни.
При изграждането на ядрената централа в "Белене" ще бъдат разкрити 960 работни места. Но това ще означава закриването на близо 15 000 работни места във всички области, където се намират другите генериращи мощности. Става дума преди всичко за хора в Старозагорска и Хасковска област, но също така и в Бобов дол, Варна. Само в "Мини Марица-изток" работят 7000 души. Извън всичко това, ако има строеж, България остава за десетилетия зависима от вноса на ядрено гориво.

 Иван Иванов, депутат от ДСБ

Записа
Милена Минчева
 в-к Стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар