неделя, 6 януари 2013 г.

Бойко каза три пъти "не" за референдума

ГЕРБ с инструкции да гласува "против" за АЕЦ 

 Членовете на ГЕРБ да гласуват с "не" на референдума. Такава е инструкцията отгоре, стана ясно от думите на премиера и лидер на партията Бойко Борисов по ТВ7.  Моето указание към партията ще бъде „не”, подчерта Борисов.
„Не, не, не – ясно да го кажа. Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, уточни той. 

С решението на Министерски съвет и на парламента много ясно сме си казали мнението за АЕЦ „Белене”. Но аз съм  длъжен отново да кажа мнението си за, да няма спекулации, заяви в извънредното си включване по телефона премиерът. Той обясни, че с едно изречение трудно може да се опише позицията на ГЕРБ за АЕЦ "Белене". ова е една от малките теми, по които със Станишев сме единомисшленици - че не трябва да се строи", заяви Борисов. "Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, а той умишлено, години наред, не го е направил, за да не се случи", посочи още премиерът. Станишев е знаел, че проектът "Белене" е пагубен за икономиката на България, посочи той.
V-ти, VI-ти и VII-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" са предостатъчни на страната, плюс тецовете и зелените енергии. Имаме и в момента предостатъчно енергия, категоричен бе Борисов. 
Преди дни пък съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че членовете на партията ще гласуват по съвест, а той лично ще пусна "да" на питането за развитието на ядрената енергетика у нас.
Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната. Той се позовава на Конституцията и решението на парламента от 24 октомври миналата година, когато бе приет формулираният от мнозинството въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар