събота, 9 март 2013 г.

Монополи вдигат драстично цените на лекарствата

Декларация на парламентарната група на „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ”

Фармацевтични олигарси създадоха монополно обслужване на българските граждани и безумно високи цени на лекарствата. Те обслужваха тройната коалиция и продължиха да се чувстват недосегаеми при управлението на ГЕРБ. Гарантират си комфорт и печалби с пари за медии, футболни клубове и управляващи партии.
Хората протестираха срещу монополите, а фармацевтични олигарси влизаха без свян в надзорния съвет на НЗОК, изненадващо станаха част от обществени съвети към президента и дори безсрамно се опитаха да станат част от протестите. Всеки от тях е бил част от управлението на НДСВ, тройната коалиция или ГЕРБ, но днес се представят за протестиращи.
Днес с обществени средства от здравните осигуровки на българските граждани се плащат за лекарства пет пъти повече пари за лекарства отколкото в началото на реформите през 2000-та година. Ръста на средствата за болнична помощ е в пъти по-малък от този за медикаменти. Печалбата от тази диспропорция е в полза на фармацевтичния монопол и във вреда на пациентите.
Вероятно бездействието на държавата в битката с монополите на лекарствения пазар ще гарантира на ГЕРБ и тройната коалиция финансови постъпления за предизборната кампания. Няма обаче никакво съмнение, че това поведение на управляващите през последните години накара пациентите да пътуват до съседни държави, за да си купят медикаменти на нормални цени.
Сините народни представители предложихме конкретни мерки в лекарствената политика, които да гарантират на гражданите, че държавата е на страната на лечебните заведения и пациентите, а не на страната на фармацевтичните монополи. Предложихме ясни и категорични позиции на институциите, но вие предпочетохте корпоративните интереси.
Ние изискахме и предложихме законодателни промени с цел преустановяване възможностите за вертикална интеграция между производител на лекарства, търговец на едро и аптека. Вие, от БСП, ДПС и ГЕРБ отхвърлихте нашето предложение и предпочетохте да запазите фармацевтичните олигарси. Дори нещо повече позволихте им да създават свои болници или да рекетират съществуващите.
Ние настояхме за премахване на излишните комисии отговорни за лекарствената политика, които създават корупционна среда; намесват се безотговорно в процесите по ценообразуването и реимбурсирането на лекарства и размиват отговорностите на МЗ и НЗОК. Вместо това ГЕРБ се опита да премести ИАЛ в Плевен с нелепия аргумент, че наблизо била Стопанската академия в Свищов  и Медицинския институт в Плевен.
Няколко пъти сините депутати предлагаха диференцирана ставка на ДДС за лекарствата, практика която е налице в целия Европейски съюз и в държавите част от Балканския полуостров, но Вие категорично отказвахте да изпълните нещо заложено дори в предизборните програми и на БСП и на ГЕРБ.
Ние настоявахме Министерството на здравеопазването да възстанови ангажимента си за гарантиране достъпа на пациентите до лекарствата за социално значими заболявания. Вместо това вие удобно прехвърлихте тази отговорност на НЗОК и направихте болниците зависими от фармацевтичния монопол.
Предложихме разходите на НЗОК за медикаменти да не надхвърлят 20% от всички здравноосигурителни плащания, но и тук не намерихме подкрепа. За нас няма съмнение, а и българските граждани са убедени, че партиите от тройната коалиция и ГЕРБ разчитат на парите на фармацевтичните олигарси за изборите.
По наше предложение  Народното събрание с пълно единодушие прие парите от здравноосигурителни вноски да се разходват единствено и само за здравноосигурителни плащания от началото на 2013 година. И от това си намерение ГЕРБ се отказа.
Сините депутати настоявахме електронната здравна карта да стане факт от началото на 2012 година, като инструмент против възможностите на държавата да краде от здравните вноски на коректните български граждани. Това бе и възможност  да се противопоставим на фармацевтичните монополи чрез постоянен контрол на предписваните медикаменти.
И накрая, ние предложихме два пъти Закон за правата на пациентите и два пъти промени в Наказателния кодекс с оглед инкриминиране нападенията над лекари и медицински персонал. Днес обаче е ясно, че БСП и ГЕРБ не се интересуват нито от правата на пациентите, нито от защитата на лекарите.
За Вас са важни монополите в здравеопазването, олигарсите в лекарствения бизнес, партийните ви каси и личното ви облагодетелстване. Дали Огнян Донев или Марешки ще Ви финансират партийно за Вас няма значение. Важното е, че  пациентите, лекарите, и ние винаги ще се противопоставяме на опитите ви да крадете от здравните осигуровки в полза за олигарсите и монополите в здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар