вторник, 25 април 2023 г.

Кънчо Кожухаров: Само свободният човек е творец

Снимки: РБ "Дора ГАбе"

На 24 април, писателят Кънчо Кожухаров представи пред добричката публика новата си книга „Империята на пошлостта“, увлекателно мултидисциплинарно изследване на Русия, руската култура, политика и манталитет. Разследващият журналист и преводач, който е трето поколение писатели, сподели с гостите за дългата предварителна подготовка по създаването на книгата. Авторът проследява историческите натрупвания, влиянията на руските писатели и резултатите от езика, което според него неминуемо се отразява на манталитета на руския народ. Стремежът на Кожухаров в това изследване е да представи цялостото си виждане за руската история, душа и култура.

В събитието взе участие и режисьорът и продуцент Красимир Симеонов, според който книгата е уникална с това, че успява да „разнищи заблудата Русия“. Публиката се включи в срещата с въпроси, а в края на представянето Кънчо Кожухаров отправи своето послание към всички да не се страхуват и да бъдат свободни, защото само „свободният човек е творец“.

Многобройните гости имаха възможност да разговарят с писателя и да получат автограф.

Библиотеката благодари на Кънчо Кожухаров за направеното дарение на : неговото проучване „Кой какъв е в българската корупция“, част 2; многотомното издание Световна фантастика на XXI век : Най-доброто от международния конкурс Златен Кан, чийто съставител е Кънчо Кожухаров и сборник приказки за деца „Дар от боговете“, том 1, с автор неговия баща Иван Кожухаров.

За книгата:

В историческата част авторът прилага уникален метод за извличане на истината от трупаните в продължение на десетилетия и векове камари дезинформация за Руската империя, Съветския съюз и Руската федерация.

В културологичната част той анализира творби на най-известните автори, създали златния 19-и век на руската култура и предопределили мисленето и поведението на техните сънародници.

В лингвистичната част са съпоставени важни черти на руския и българския езиков конгломерат, които отразяват разликите в мисленето на двата народа.

В социопсихологическата и прогностична част Кожухаров синтезира направените преди това изводи и наблюдения, за да отговори на въпроса „Какво можем да очакваме от Русия и руснаците оттук нататък?“

За автора:

Кънчо Кожухаров е роден на 15 октомври 1950 година в София. Живее в Благоевград. Завършва ВМЕИ (Технически университет (София)). Десет години работи във вестник „Направи сам”. След демократичните промени у нас издателствата го канят за преводач от английски, полски и руски език. Работи и като медиен консултант на пресцентъра в правителството на Симеон Сакскобургготски. Около година е PR на Българската асоциация по информационни технологии.

Кънчо Кожухаров е сценарист на редица научнофантастични и фентъзи комикси, най-известният от които е комиксът „Господарят на пръстените“ по трилогията на Дж. Толкин. Комиксът започва да излиза през 1989 г. в сп. „Дъга”, но през 1992 г. списанието фалира и затова той е публикуван само наполовина. Комиксът му „Happyending” излиза в Швейцария с предговор от Вацлав Хавел. Преди три години двамата с художника Симеон Асенов издават графичния роман „Папата, който спаси света“. Книгата обхваща целия живот на папа Йоан XXIII, който се явява късен продължител на делото на братята Кирил и Методий.

Дълго време Кънчо Кожухаров е на свободна практика като журналист, писател и преводач. Има преведени над 60 книги, автор е на 9. Сред тях са романите „Последният лов на Кана” – съчетание от историческо криминале и психологически епос за кан Кубрат, „Факторът на добротата” и „Тракийският капан“. Автор е и на двутомника с журналистически разследвания и анализи „Кой какъв е в българската корупция”.

РБ „Дора Габе“

Няма коментари:

Публикуване на коментар