четвъртък, 1 февруари 2024 г.

Общинските съветници от ПП-ДБ в Балчик внесоха проект за наредба за финансиране на културните дейности в общината

Общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България” в Балчик д-р Парсек Салбашян и Владимир Лафазански внесоха предложение до Общинския съвет за приемане на Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Балчик. В проекта на Наредба се предвижда средствата за финансиране на културни дейности в бюджета да се разпределят на конкурсен принцип, обособени в 4 Компонента: „Фестивали и значими събития“, „Мобилност“, “Гражданска активност“ и “Произведения на местни писатели и важни за общината издания“.

Според проекта кандидатите за финансиране ще бъдат оценявани от комисии, в които съществено участие ще вземат експерти, упражняващи дейност в сферата на културата. Предвижда се те да бъдат предлагани от културни институции и творчески съюзи.

“С това предложение за наредба на първо място изпълняваме един от основните си ангажименти към нашите избиратели в предизборната кампания в сектор “Култура”. Убедени сме, че подобна наредба би допринесла за по-ефективното и прозрачно разпределяне на средствата за културни дейности в нашата Община. Вярваме, че чрез този нормативен акт ще привлечем и стимулираме появата на нови културни фестивали и инициативи, както и че ще дадем път и “зелена светлина” на всички хора и организации, които искат да развиват качествено културата в Община Балчик” - коментират общинските съветници.

Общественото обсъждане на предложения проект ще се състои на 01.03.2024 г. от 10:30 ч. в заседателната зала на Общинска администрация Балчик, етаж 1, на адрес пл. "21-ви септември" №6.

На заинтересованите се предоставя 30-дневен срок от публикуване на обявлението на интернет страницата на Община Балчик (до 01.03.2024) за даване на предложения и становища относно проекта, които могат да бъдат подадени на следния имейл: obsbalchik@gmail.com .

 

С пълния проект на наредбата можете да се запознаете тук: https://balchik.bg/bg/infopage/5243-29012024г-предложение-на-проект-на-наредба

Няма коментари:

Публикуване на коментар