понеделник, 25 февруари 2013 г.

ДСБ и „Единство“ предлагат план за излизане от кризата

Иван Костов и Надежда Нейнски поискаха президентът да убеди парламента да избере програмно правителство от експерти, което да предприеме бързи действия срещу монополите. Сините предлагат още решение за спиране на АЕЦ „Белене“ и мораториум върху продажбите и заменките на защитени територии.
Планът на ДСБ и „Единство“ е на два етапа и включва действия, които трябва да бъдат извършени до 10 дни, и такива, които трябва да бъдат извършени до 30 дни. Спешните мерки, според тях, са президентът да убеди Народното събрание да не се разпуска веднага, а да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица, след широки консултации. Според Иван Костов президентът е направил грешка като се е появил на протеста вчера, защото е трябвало да отиде в парламента и „да тропне по масата с искане за съставянето на програмен кабинет“.
В следващите 30 дни програмното правителство трябва да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза и чак тогава да проведе предсрочни парламентарни избори, предлагат сините.
В исканията на протестиращите има неща, които спешно и веднага трябва да бъдат извършени и да бъдат изпълнени в рамките на това Народно събрание“, каза Надежда Нейнски.
На улицата има много гласове, които категорично не приемаме. Всички идеи на националсоциализма, национализацията и разрушаването на многопартийната система не са приемливи за нас", допълни Иван Костов.
Предложението на ДСБ и „Единство“ е в следващите 30 дни парламентът:
  • да премахне мандатите и да смени състава на регулаторните органи и да гарантира възможността за граждански контрол върху тях;
  • да приеме промени в закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата;
  • да промени Закона за защита на конкуренцията с цел въвеждане на силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.
  • Приемане на мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, вкл. дюните и Националните паркове.
  • Приемане на решение на парламента относно националния референдум от 27 януари 2013 г. за АЕЦ „Белене“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар